NEA MAMA – ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ;
Φέραμε στον κόσμο το μωράκι μας. Η ψυχής μας πλημυρίζει από ευτυχία, χαρά, ευγνωμοσύνη, ευθύνη. Μαζί με όλα αυτά τα συναισθήματα έρχεται και η ανησυχία˙ θα είμαι καλή μαμά, θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις ανάγκες του παιδιού μου, θα μπορέσω να το θηλάσω, και αν όχι, τι γίνεται; Θα καταφέρω να μην παραμελήσω τον σύζυγο μου, το άλλο μου παιδί; Θα συνεχίσω να είμαι καλή φίλη; Θα μπορέσω να ξαναβρώ τι σιλουέτα μου; Μπορώ να περιποιηθώ το δέρμα μου; Πότε μπορώ να αρχίζω να γυμνάζομαι; Οι ειδικοί, με τις συμβουλές τους, θα μας βοηθήσουν να είναι ομαλή η μετάβαση στον συναρπαστικό κόσμο της μητρότητας.
ΝΕΑ ΜΑΜΑ- ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ;
Μαζί με κάθε παιδί που γεννιέται, γεννιέται μαζί του και μια νέα μητέρα. Η σωστή συναισθηματική προετοιμασία θα διευκολύνει αρκετά την ανταπόκριση στο νέο αυτό ρόλο.
Αρχικά, αξιοποίησε το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης και μάθε όσα περισσότερα μπορείς σχετικά με τη μητρότητα, επιλέγοντας κάποιο βιβλίο, φίλους ή συγγενείς που εμπιστεύεσαι ή ακόμα και ειδικούς στον τομείς προετοιμασίας σου για το καινούριο αυτό ταξίδι της γονεϊκότητας. Παράλληλα επίλεξε τον παιδίατρο του παιδιού σου πριν τον ερχομό του μωρού , ο οποίος θα είναι ο συνοδοιπόρος σου σε αυτό το ταξίδι.
Από τη στιγμή της γέννησης θα πλημμυρίσεις με συναισθήματα. Σε συμβουλεύουμε να απολαύσεις αυτό το συναίσθημα της πληρότητας, της ευγνωμοσύνης και της ανιδιοτελούς αγάπης που θα βιώσεις, μα καλωσόρισε και το πιθανό άγχος, τη στεναχώρια ή οποιαδήποτε συναισθηματικό φορτίο μπορεί να βιώσεις. Οι ορμονικές αλλαγές σε συνδυασμό με την προσαρμογή στη νέα αυτή απαιτητική πραγματικότητα, στην οποία το βρέφος εξαρτάται απόλυτα από εσένα, είναι παράγοντες που αθροιστικά με τη φυσική κόπωση μπορεί είτε να σε κάνουν να αισθανθείς δυσφορικά συναισθήματα είτε να κάνεις αρνητικές σκέψεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατήρησε τον εαυτό σου, μίλησε στο σύζυγο/στο συγγενή/στη φίλη που εμπιστεύεσαι χωρίς δισταγμό.
Αφιέρωσε καθημερινά λίγο χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κάνε κάποια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί. Φτιάξε τη “γωνίτσα” σου στο σπίτι, όπου θα μπορείς να χαλαρώνεις και να ξεκουράζεσαι. Θέσε ως προτεραιότητα για το πρώτο αυτό διάστημα την ισορροπημένη διατροφή και τον ύπνο σου (προσπάθησε να κοιμάσαι τις ώρες που κοιμάται το μωρό σου ή κανόνισε βάρδιες φροντίδας του μωρού με τον μπαμπά).
Προγραμμάτισε κατάλληλα τις οικιακές εργασίες αναζητώντας βοήθεια από το σύζυγο ή κάποιο δικό σου άτομο και αποδέξου ότι μέχρι να βρεις τους ρυθμούς σου είναι πιθανό να μην μπορείς να διεκπεραιώσεις όλα όσα έκανες πριν το μωρό.
Εμπιστεύσου τον μπαμπά στις διαδικασίες που μπορεί να αναλάβει σε σχέση με το μωρό και προσπάθησε να διατηρείς μια καλή επικοινωνία μαζί του. Η διατήρηση ενός καλού συντροφικού δεσμού βοηθά τόσο τους γονείς όσο και το παιδί.
Διάλεξε με ποιον θα συζητάς θέματα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης για το μωρό σου και απόφυγε να το κάνεις με πολλά άτομα. Εμπιστεύσου την παιδίατρο σου σε προτεραιότητα. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το μωράκι σου αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική σου κατάσταση και συντονίζεται σε αυτή. Απόφυγε άτομα/καταστάσεις που σε επηρεάζουν αρνητικά.
Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι επειδή το κάνει μια άλλη μαμά και μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες.
Καλωσήρθες στον κόσμο της μητρότητας!
Βασάλου Κατερίνα
Ψυχολόγος παιδιών/εφήβων/ενηλίκων
Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια