210 98 59 881gram@umedis.gr
Λ. Αγίου Δημητρίου 275Α, Άγ. Δημήτριος, 173 42
210 98 59 881gram@umedis.gr
Λ. Αγίου Δημητρίου 275Α, Άγ. Δημήτριος, 173 42

NEA MAMA – ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ;

Φέραμε στον κόσμο το μωράκι μας. Η ψυχής μας πλημυρίζει από ευτυχία, χαρά, ευγνωμοσύνη, ευθύνη. Μαζί με όλα αυτά τα συναισθήματα έρχεται  και η  ανησυχία˙ θα είμαι καλή μαμά, θα μπορέσω να ανταποκριθώ  στις ανάγκες του παιδιού μου, θα μπορέσω να το θηλάσω, και αν όχι, τι γίνεται;  Θα καταφέρω να μην παραμελήσω τον σύζυγο μου,  το άλλο μου παιδί; Θα συνεχίσω να είμαι καλή φίλη; Θα μπορέσω να ξαναβρώ τι σιλουέτα μου;  Μπορώ να περιποιηθώ το δέρμα μου; Πότε μπορώ να αρχίζω να γυμνάζομαι; Οι ειδικοί, με τις συμβουλές τους, θα μας βοηθήσουν να είναι ομαλή η μετάβαση στον συναρπαστικό κόσμο της μητρότητας.

ΝΕΑ ΜΑΜΑ ΚΑΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχεις φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή, το μεγάλο θαύμα της γέννας έχει ολοκληρωθεί και είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις την καινούρια αυτή αρχή, έχοντας ως βασικό γνώμονα την αγάπη για το μωρό σου. Είσαι μια νέα μαμά, μια δυναμική γυναίκα με ευθύνες και πρόθυμη να ενημερωθεί σχετικά με όσα αφορούν την σωστή ανάπτυξη του νέου μέλους της οικογένειάς σου. Το πρώτο στάδιο, αυτό της λοχείας περιόδου, αφορά την ενημέρωση σχετικά με το μητρικό θηλασμό, που αποτελεί την φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης καθώς το σώμα της μητέρας εξακολουθεί να τρέφει το βρέφος.

Ο ρυθμός έκκρισής του μητρικού γάλακτος εξαρτάται από ορμόνες και τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πολυάριθμα, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Το μητρικό γάλα περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών στις σωστές αναλογίες, προσφέρει αντισώματα για την θωράκιση της υγείας του βρέφους, παρέχει ορμόνες που προάγουν την φυσιολογική ανάπτυξη και προστατεύει από αλλεργίες, λοιμώξεις, παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα, προστατεύει την υγεία των οστών της θηλάζουσας, μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΗΛΑΖΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

 Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς  της νέας μαμάς στο στάδιο μετά την εγκυμοσύνη είναι αυτό της απώλειας βάρους που αποκτήθηκε καθώς και της διατροφής που θα πρέπει να ακολουθεί κατά την διάρκεια του θηλασμού, προκειμένου αυτός να μην διακοπεί.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, μετά τον τοκετό πολλές γυναίκες επιθυμούν να χάσουν το βάρος που πήραν με γρήγορο ρυθμό, ώστε να φτάσουν και πάλι το βάρος προ εγκυμοσύνης. Το γεγονός αυτό επιφυλάσσει κινδύνους που σχετίζονται τόσο με την επάρκεια του παραγόμενου γάλακτος όσο και με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που ενδεχομένως εμφανίσουν. Η ποσότητα του γάλακτος επηρεάζεται από την ενεργειακή πρόσληψη της μητέρας. Επομένως, ένας περιορισμός στην ενέργεια που προσλαμβάνει η μητέρα προκειμένου να χάσει γρήγορα βάρος, θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα του γάλακτος, έχοντας ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του βρέφους και την υποβάθμιση της ανάπτυξής του.

Παράλληλα, η άποψη ότι ο θηλασμός ευνοεί την απώλεια βάρους δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες γυναίκες χάνουν περίπου 1 κιλό το μήνα, τους πρώτους 4-6 μήνες θηλασμού. Ανεξάρτητα από το βάρος που είχε μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη, όσο περισσότερο βάρος πάρει κατά την εγκυμοσύνη, τόσο περισσότερο βάρος θα χάσει μετά τον τοκετό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σωματικό βάρος που αυξήθηκε κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επανέλθει στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα κατά τη διάρκεια του θηλασμού με τρόπο αργό και σταθερό.

  Η διατροφή κατά τον θηλασμό δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από τις γενικές συστάσεις που προτείνονται για τον υπόλοιπο πληθυσμό, με μοναδική εξαίρεση τις αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη. Επομένως, συστήνεται μια αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης κατά 15-20 γραμμάρια ανά ημέρα για τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού. Η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί από την πρόσληψη γάλακτος σε καθημερινή βάση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, αυτά θα πρέπει να προσλαμβάνονται από τρόφιμα πλούσια σε αυτά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και επαρκή ποσότητα υγρών. Οι γενικές συστάσεις για την καθημερινή διαιτητική πρόσληψη που αφορά τις επιμέρους ομάδες τροφίμων αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

Ομάδα ΤροφίμωνΑριθμός Μερίδων
Γάλα, γιαούρτι και τυρί4-5 μερίδες την ημέρα(οι γυναίκες που θηλάζουν πάνω από 2 βρέφος μπορεί να χρειάζεται να προσλαμβάνουν 6 ή και περισσότερες μερίδες)
Κρέας, Πουλερικά, Όσπρια, Αβγά, Ξηροί Καρποί180-210 γραμ. την ημέρα
Φρούτα2-4 μερίδες την ημέρα
Λαχανικά3-5 μερίδες την ημέρα
Ψωμί, Δημητριακά, Ρύζι και Ζυμαρικά6-11 μερίδες την ημέρα
Υγρά8-12 ποτήρια την ημέρα
Λίπη και έλαια2-3 μερίδες την ημέρα


Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

  • Υπερβολικά Μειωμένη Πρόσληψη Τροφής

Αποτελεί μια συχνά εμφανιζόμενη τακτική για γρήγορη απώλεια και επαναφορά του βάρους σε τιμές προ εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από περιοριστικές δίαιτες που εξαντλούν τα ενεργειακά και ψυχικά αποθέματα. Στην περίπτωση αυτή, παροτρύνεται η  αύξηση πρόσληψης πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων για να επιτευχθεί ενεργειακή πρόσληψη τουλάχιστον 1800 θερμίδων την ημέρα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν ενδείκνυται η χρήση επίπονων διαιτών και η χορήγηση αναστολέων όρεξης

  • Πλήρως Φυτοφαγικές Δίαιτες

Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 καθώς και χορήγηση συμπληρώματος αυτής σε περίπτωση που δεν είναι επαρκής η κάλυψή της από τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, το επιπλέον βάρος μετά τον τοκετό δεν θα πρέπει να αποτελεί ανησυχία για μια νέα μαμά. Οι εξουθενωτικές δίαιτες δεν πρέπει να αποτελούν μέσο για την επαναφορά στα επιθυμητά επίπεδα βάρους, καθώς φέρουν κινδύνους τόσο για τον θηλασμό όσο και για τον ίδιο τον οργανισμό της θηλάζουσας. Συμβουλευτείτε έναν αρμόδιο διαιτολόγο σχετικά με το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα πρέπει να ακολουθήσετε και είναι συμβατό με τις ανάγκες σας. Με ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο θα μπορέσετε να επανέλθετε σύντομα σε ένα επιθυμητό και υγιές βάρος!

Αφροδίτη Αλεξοπούλου

Κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος