210 98 59 881gram@umedis.gr
Λ. Αγίου Δημητρίου 275Α, Άγ. Δημήτριος, 173 42
210 98 59 881gram@umedis.gr
Λ. Αγίου Δημητρίου 275Α, Άγ. Δημήτριος, 173 42

Νέα μαμά και γυμναστική

NEA MAMA – ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ;

Φέραμε στον κόσμο το μωράκι μας. Η ψυχής μας πλημυρίζει από ευτυχία, χαρά, ευγνωμοσύνη, ευθύνη. Μαζί με όλα αυτά τα συναισθήματα έρχεται  και η  ανησυχία˙ θα είμαι καλή μαμά, θα μπορέσω να ανταποκριθώ  στις ανάγκες του παιδιού μου, θα μπορέσω να το θηλάσω, και αν όχι, τι γίνεται;  Θα καταφέρω να μην παραμελήσω τον σύζυγο μου,  το άλλο μου παιδί; Θα συνεχίσω να είμαι καλή φίλη; Θα μπορέσω να ξαναβρώ τι σιλουέτα μου;  Μπορώ να περιποιηθώ το δέρμα μου; Πότε μπορώ να αρχίζω να γυμνάζομαι; Οι ειδικοί, με τις συμβουλές τους, θα μας βοηθήσουν να είναι ομαλή η μετάβαση στον συναρπαστικό κόσμο της μητρότητας.

ΝΕΑ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Έγινες μαμά; Συγχαρητήρια! Και τώρα; Πώς θα αποκτήσεις ξανά τη φόρμα σου; Η περίοδος αποκατάστασης μετά τον τοκετό διαφέρει ανάλογα με το κάθε άτομο και, σίγουρα, τις πρώτες εβδομάδες η άσκηση δεν περνά καν από το μυαλό σου. Έχεις ανάγκη από ξεκούραση, ύπνο, φροντίδα και περιποίηση. Παρ ‘όλα αυτά, θα έρθει η στιγμή που θα θελήσεις να γίνεις πιο ενεργητική, να αποκτήσεις τη φόρμα σου και να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης αλλά καλό είναι πρώτα να γνωρίζεις κάποιες αλήθειες.

Η γυμναστική δεν επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Εφόσον παραμένεις ενυδατωμένη, η παραγωγή μητρικού γάλακτος δεν επηρεάζεται από την άσκηση. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και την ανταπόκριση στην ινσουλίνη (και τα δύο σημαντικά για την υγεία), αλλά επίσης μειώνει τα επίπεδα άγχους και ανακουφίζει από τα συμπτώματα κατάθλιψης και στρες που συνήθως εμφανίζονται σε μια νέα μαμά.

Το περπάτημα συνιστάται ως ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι μετά τον τοκετό. Ο καθαρός αέρας βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει τη διάθεση σου, βοηθά στην αποτελεσματική πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και ως νέα μαμά το να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς είναι πολύ σημαντικό για σένα, μπορεί να διαπιστώσεις κάποιες φορές ότι όταν βρίσκεσαι έξω για 20 – 30 λεπτά έχεις περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Περίμενε να περάσουν έξι με οκτώ εβδομάδες πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε άσκηση υψηλότερης έντασης. Αύξησε την ταχύτητα του περπατήματος σε γρήγορο ρυθμό.

Η κολύμβηση επίσης είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Το να γυμνάζεσαι χωρίς να κάνεις διατάσεις, έχοντας τους μυς σου σφιγμένους αυτό σημαίνει μειωμένη αποτελεσματικότητα των προπονήσεών σου. Η γιόγκα, για παράδειγμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις τεντώματα και διατάσεις. Επίσης δοκίμασε ασκήσεις που ανακουφίζουν τον πόνο της πλάτης. Η στάση του σώματος είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να το έχεις υπόψη σου. Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις καθώς το κέντρο βάρους σου μετατοπίζεται.

Εάν θηλάζεις επένδυσε σε ένα καλό αθλητικό σουτιέν, το οποίο είναι σημαντικό για μια άνετη προπόνηση. Οι ασκήσεις, που περιλαμβάνουν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά, όπως είναι οι ασκήσεις με βάρη, καλό είναι αν αποφεύγονται τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Πρέπει να δοθεί στο κοιλιακό τοίχωμα ο απαραίτητος χρόνος να ιαθεί πριν του ασκηθεί πίεση, ειδάλλως μπορεί να προκληθεί κήλη.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι κάτι περισσότερο από κοιλιακούς και ροκανίσματα. Καλά αποτελέσματα είναι αυτά που μπορείς να διατηρήσεις και δεν θα επιτευχθούν με ακραία προγράμματα γυμναστικής και αυστηρά σχήματα διατροφής. Ο καθορισμός μη ρεαλιστικών στόχων είναι ένας λόγος για τον οποίο μια νέα μαμά τα παρατάει μετά από λίγες εβδομάδες.

Μπορείς να αποκτήσεις ξανά τη φόρμα σου μετά την εγκυμοσύνη, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος και αφοσίωση. Αυτό ίσως να είναι δύσκολο καθώς τα μωρά είναι απρόβλεπτα, οπότε επίλεξε ένα ευέλικτο πρόγραμμα άσκησης, που να σου αρέσει και ακολούθησέ το όπως και όσο μπορείς.  Το κυριότερο πρόβλημα για τις μαμάδες είναι η έλλειψη χρόνου, κάτι απόλυτα φυσιολογικό για μια γυναίκα που εργάζεται, ασχολείται με το σπίτι και ταυτόχρονα έχει ένα ή περισσότερα παιδιά. Αν όμως θέλεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, να νιώσεις καλύτερα και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση αυτές οι ιδέες θα σε βοηθήσουν!

Το σχοινάκι. Εάν κάνεις 10 λεπτά σχοινάκι είναι σα να έχεις τρέξει για 30 λεπτά! Μπορείς να το κάνεις παντού, μαζί με το παιδί σου, και να κάψεις σε 10 λεπτά από 100 έως 160 θερμίδες. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως είναι το μοναδικό είδος άσκησης που «επιτίθεται» τόσο δυναμικά στο λίπος.

Χόρεψε μαζί με τα παιδιά σου στο σπίτι, θα εκτονωθείτε ενώ εσύ θα κάψεις περίπου 200 θερμίδες το μισάωρο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις, ισάξια με το περπάτημα, την κολύμβηση, το ποδήλατο. Αυξάνει τις καύσεις και συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Στα plus: η μουσική και ο χορός βελτιώνουν τη διάθεσή σου και σε βοηθούν είτε να εκτονωθείς είτε να ηρεμήσεις και να ανακουφιστείς από το άγχος.

 Αθλητικό περπάτημα με το καρότσι. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί fitness mom trend και είναι το κοινό μυστικό ακόμη και σε celebrities. Αν έχεις ανοιχτό χώρο, όπου δεν υπάρχουν εμπόδια, τότε μπορείς να περπατήσεις έντονα μαζί με το παιδί στο καρότσι και θα νιώσεις καλύτερα, εκτός του ότι θα κάψεις και θερμίδες. Έρευνα από την Αυστραλία έδειξε οι γυναίκες που για 12 εβδομάδες περπατούσαν με έντονο ρυθμό παρέα με άλλες νέες μαμάδες με τα καρότσια τους, εμφάνισαν ελάχιστα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης συγκριτικά με τις άλλες που δεν έκαναν τίποτα.

Κωνσταντίνα  Καραβά